Загальна кількість переглядів сторінки

понеділок, 12 квітня 2021 р.

"Я  все життя орав та сіяв"
 Прегляд літератури.

Не багато є людей про яких ще за життя було б написано стільки книг, статей. Сьогодні я хочу ознайомити вас з тими матеріалами, які є в нашій бібліотеці про життя, роботу, долю

цієї славетної людини. Розпочну я свою розповідь ось із цієї книги.

 

Ткачук Г.І. По-хозяйски используем землю.-М.:Колос,1973.

Ця книга має цінність в основному для спеціалістів сільського господарства. В ній викладені основи агротехніки по вирощуванню зернових культур, по механізації тваринництва,

про ріст матеріально-культурного рівня життя селян. Григорій Іванович був людиною мудрою і знаючою і передавав свої знання людям.

    Але особливо цінним для нас сьогодні є передмова цієї книги. В ній автор згадує своє дитинство. Ось послухайте.

(Зачитується уривок з книги).

      А тепер я взяла до рук не просто книгу, а можна сказати-реліквію. Їй майже 50 років.

 

Колхоз „Украина”.-К.:,1960.

  Ця книга переносить нас більш ,як на півстоліття назад. Читаючи її, переглядаючи фотографії можна уявити собі, яким було тоді наше село, його люди. Матеріали ,які вміщені у цій книзі охоплюють п”ятнадцять років життя нашого села. Від часу коли Ткачук прийшов у наш колгосп головою- це було в1945 і до 1960року.Що ж було зроблено за цей час, про це і йдеться на сторінках цього видання.

  Коли Григорій Іванович прийняв господарство в селі були голод і розруха. Перелік всього майна можна було вмістити на одній сторінці аркушика вирваного з учнівського зошита. А вже в час виходу цієї книги в колгоспі „Україна” працюють 32трактори, 11 комбайнів, 40 автомашин. Село розбудувалося. За цей час були збудовані лікарня, магазин, дитячий садок, клуб, приміщення сільської ради, більше 300 будинків для колгоспників. Була побудована і двоповерхова школа-інтернат на 400 школярів. Дуже багато було зроблено за ці п”ятнадцять років.

 

Ткачук Г.І. Щедра колгоспна нива.-К.:Урожай,1969.

Складається ця книга з п”яти розділів. В першому, який носить назву „Трохи історії”автор запрошує читача поринути в минуле.Разом з нашим земляком , емігрантом із Канади Миськовим Хомою Степановичем ,який приїхав у Лісоводи більше як через  півстоліття.

Другий розділ „Ось такий він наш колгосп”, третій „ На науковій основі”, четвертий „Сила колективу” в усіх цих розділах розповідається про основні показники господарства,досягнення в праці і житті.

  В п”ятому розділі „ Завтра, яке воно?” автор ділиться планами на майбутнє.

 

Ордена Леніна колгосп” Україна”.-Львів.:Каменяр,1977.

Ця книга буде корисна всім , кому будуть потрібні офіційні данні, точні цифри, конкретні показники, що стосуються колгоспу”Україна”.Це збірник документів і матеріалів з історії колгоспу”Україна”с. Лісоводи Городоцького району Хмельницької області ( 1944- 1977рр.).

 

Полинский П. А.Дорога вибранная навсегда.-К.: Политиздат Украини,1979.

Це повість про двічі Героя Соціалістичної Праці, голову колгоспу і просто мудру, надійну і добру людину Г.І.Ткачука.

Автор показує його в постійних контактах з людьми: колегами, однодумцями, помічниками. Герой повісті постійно знаходиться в пошуках, мета яких новий крок в розвитку господарства, в вихованні людей, в покращенні їх життя.

 

Грищук Б.Григорій Ткачук: легенда і дійсність.-К.:Преса України,2004.

   На сторінках документальної повісті подільського письменника і журналіста Броніслава Грищука зібрані спогади людей ,які працювали з Григорієм Івановичем Ткачуком, знали його,любили. Знав і любив свого героя і сам автор. Це розумієш ,коли читаєш його книгу:  «... моя   кромна книжка про Г.І.Ткачука,великого українського хлібороба, господаря від Бога, від землі».

      Перечитуючи спогади рідних, колег, друзів і знайомих Григорія Івановича розумієш , що це була людина на яких тримається цей світ. Давайте ще раз згадаємо цю людину у спогадах тих хто його знав.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар